Kuhar Jamie Oliver doživio je svjetsku slavu pripremajući zanimljiva jela, a iako ga mnogi smatraju za nonšalantnog, poznati Britanac uvijek ističe kako mu u životu najviše znače obitelj, supruga i djeca
Kada netko kaže “Goli šef” svi imaju asocijaciju na Jamieja Olivera koji u svojim emisijama promovira zdravu hranu kombiniranu s nevjerojatnim začinima. Iako mnogi misle da je neodgovoran i da površno prilazi poslu, svojim postupcima demantovao je ovakve spekulacije i dokazao kako je pravi obiteljski čovjek uvijek spreman pomoći onima kojima je pomoć neophodna. Obitelj, koju pored njega čine supruga i četvero djece, u njegov život unijela je sklad i mir neophodan za velike projekte, a kako sam kaže, ne dopušta da ga tabloidi posvađaju sa suprugom. Iako je u pubu svojih roditelja sa samo osam godina stekao prvo radno iskustvo, nastavio je s radom pa kuha i dan-danas, a bez obzira na to što ima manje od četrdeset godina, nalazi se na listi 30 najbogatijih Britanaca.
James Trevor Oliver rođen je 27. svibnja 1975. godine u malom mjestu Klevering u Essexu u Engleskoj. Njegovi roditelji imali su pub i restoran The cricketers u kom je Jamie od malih nogu najviše vremena provodio u kuhinji, gdje je pripremio i svoje prve specijalitete.
– Jamieja je kulinarstvo oduvijek zanimalo, još od ranog djetinjstva. Ipak je odrastao u ugostiteljskoj obitelji. Obožavao je gledati supruga i mene, ali i naše kuhare kako pripremaju hranu za goste. Kada mu je bilo sedam ili osam godina, počeli smo mu dajemo sitne zadatke poput guljenja krumpira, koje je on uspješno obavljao i zbog toga se osjećao kao jedan od nas odraslih. Tako je još kao mali naučio sva pravila komercijalnog kulinarstva. Imao je i svoju stolicu na kojoj bi stajao kako bi mogao dohvatiti pult. Za sobom je u kuhinji uvijek ostavljao veliki nered, a ništa bolji nije ni danas, jer većinu stvari radi rukama. Sa samo jedanaest godina bio je pravi stručnjak za sjeckanje povrća te nam je bio od velike pomoći – otkrila je njegova majka Sali Oliver koju slavni kuhar i dan-danas pita za savjete.
Još kao dječak Jamie je volio da jede čudne stvari. Spajao je slatke i slane okuse, a omiljeno jelo bilo mu je svako koje sadrži meso lososa. Mnogi Džejmijeva vršnjaci smatrali su kako je kuhanje nešto čime bi trebalo da se bave djevojčice, ali on je njime bio toliko zaokupljen da je brzo zaboravio zadirkivanje. Školski drugari smatrali su ga čudakom, ali on nije mario, nastavio se bavi kulinarstvom i na kraju se i obogatio.
Već sa šesnaest godina odlučio je napustiti školovanje, maturirao je ranije i počeo studirati kulinarstvo na Weatminister Kingsway Collegeu. Kasnije je u jednoj od emisija otkrio kako je disleksičan i da mu škola zbog toga nije dobro išla. Priznao je i da nikada nije pročitao nijednu knjigu jer čim krene čitati, zaspi nakon samo trinaest minuta.
– Za kuhanje sam počeo se zanimati nakon što sam jednog dana pitao oca da li, kao i svi moji vršnjaci, mogu dobiti džeparac. Njegov odgovor je bio negativan, ali mi je ponudio da svakog dana dolazim ranije i zaradim novac. Tako sam s osam godina počeo raditi u pubu svojih roditelja. Ali pravu strast prema hrani razvio sam tek na koledž, gdje sam bio okružen talentiraniji od sebe. Njihov entuzijazam zarazio me je i upijao sam sve poput spužve. Čak i na neformalna druženja s kolegama išao sam sa bilježnicom i kad god bih čuo neki novi kulinarski izraz, odlazio sam u toalet kako bih ga krišom zapisao.
U talijanskom restoranu dobio je posao glavnog slastičara. Tamo se sprijateljio sa šefom Gennaro Contaldom koji mu je postao mentor. Nakon toga prešao je u The River Cafe u Pulhamu, gdje je radio kao pomoćnik šefa kuhinje. Tada su ga primijetili iz BBC-ja, nakon što se 1997. godina pojavio u njihovom dokumentarcu o tom restoranu. Iste godine debitirao je kao Goli kuhar, a emisija je potukla je sve rekorde gledanosti, a knjiga recepata odmah je ušla na listu bestselera. To je bila njegova odskočna daska i put ka zvijezdama, a popularnost je stekao i kuhajući za tadašnjeg britanskog premijera Tonyja Blaira. Kuhao je za brojne slavne ličnosti i kraljevsku obitelj … Pojedine glumce učio je svom zanatu što privatno, što u svojoj emisiji pred kamerama. Iako je imao skromno djetinjstvo, Jamieja bogatstvo nije ponijelo. S obzirom na to da je brzo postao popularan brojne svjetske tvrtke ponudile su mu da se za njihove proizvode slika nag, ali je on to odbio. Ipak, 2000. godine pristao je da bude zaštitno lice britanskog marketa Sainsbury. Prema ugovoru dobivao je dva milijuna funti, a ugovor je raskinuo tek nakon jedanaest godina.
Slavni kuhar stalno je naglašavao kako nikada ne kupuje u hipermarketima već u trgovinama organske hrane, što se kosilo s politikom marketa. Jamie se uvijek borio za zdravu hranu i nerijetko je kritizirao način na koji ljudi uglavnom kuhaju. Svoju humanu stranu pokazao je 2002. godine kada je otvorio restoran Fifteen. U sklopu novog posla odlučio je organizirati školu kulinarstva za problematične tinejdžere. Govorio je da svatko može naučiti kuhati, samo ako želi. Ipak, njegova tvrdnja nije se ispostavila kao točna jer većina djece koja su sudjelovala u ovom programu nije pokazala nikakvo kulinarsko umijeće. Kasnije se Jamie borio da se u britanske škole uvedu zdravi obroci, a tada je pokrenuo i serijal Jamie ‘s Ministry food, unutar kojega je podučavao kako da se kuha zdravo.
– Dosta mi je toga da me ljudi uvjeravaju kako nešto nije moguće i stalno mi kontriraju. Ovom emisijom pokrenuo sam mnoge da počnu zdravije živjeti, da sami sebi pripremaju obroke i potpuno promjene navike – izjavio je u jednoj od emisija.
Sličnu tematiku imao je i njegov serijal Jamie Oliver ‘s Food Revolution koji je sniman prije tri godine u Americi. On je tada educirao školske radnike i djecu da je zdrav obrok bolji od pržene hrane.
Iako je imao nekoliko financijskih krahova, naročito nakon serijala Jamie ‘s Ministry Food, kada je maltene bankrotirao, slavni kuhar danas jedan od trideset najbogatijih Britanaca. Život ga je naučio da se nikada ne opušta pa tako i dan-danas vrijedno radi. Otvara nove restorane, snima emisije i uvijek se rado odaziva na humanitarne akcije.
– Zapravo mrzim raditi svoje TV dokumentarce. Za to treba mnogo energije jer znaš da će te ljudi mrziti, napadati i suprotstavljati se. Kada sam snimao serijal School diners godinu i pol dana su me ometali u radu … Bilo je to razdoblje u kojem sam iskusio toliko mržnje prema sebi, ali upravo to jedan od projekata na koji sam najponosniji – priznao je u vrijeme kada ga je napadao čak i tadašnji ministar zdravstva izjavljujući kako Jamie previše pametuje.
– Znam da me mnogi ne vole. Kome bi se svidio balavac koji u njihove živote pokušava unese neke promjene, ma bile one i dobre! Mnogima idem na živce iako stalno nastojim biti dobar dečko.
Slijepo se držim svojih uvjerenja i tvrdoglavo ne odustajem od njih, što vjerojatno mnoge ljuti i nervira.
Iako je malo tko vjerovao u uspjeh tinejdžera iz predgrađa, pored roditelja, ustrajnog i dobrog čovjeka u njemu vidjela je njegova velika ljubav, bivša manekenka Juliette Norton. Njihova priča je toliko zanimljiva da bi mogao da se napiše odličan holivudski scenarij. Oboje su živjeli u Essexu, a počeli su da se zabavljaju kada im je bilo sedamnaest godina. Juliette je bila najmlađe od troje djece Felicity i Mauricea, brokera na burzi koji je umro od moždanog udara kad je imala 22 godine. Kasnije je priznala da je nije privukla Džejmijeva ljepota, već popularnost u društvu i velike ambicije. Vjenčali su se 2000. nakon sedam godina zabavljanja, a Jamie ju je zaprosio na Božić godinu dana ranije. Mnogi smatraju morbidnim to što ju je zaprosio na grobu njenog oca, ali on je mislio da je donio ispravnu odluku.
– Bio je to njegov način da od mog tate zatraži blagoslov – objasnila je kasnije Jools, koja se zbog Olivera odrekla manekenske i televizijske karijere jer je željela da se posveti obitelji. Sada imaju četvero djece. Prva kći Popi Hani Rosie na svijet je došla 12. ožujka 2002, a par nikada nije krio da je njihova prva nasljednica začeta umjetnom oplodnjom. Drugu kćerkicu, začetu prirodnim putem, dobili su 10. travnja 2003. godine.
– Naša Daisy Boo Pamela došla je kao pravo iznenađenje. Nismo tako brzo planirali drugo dijete, ali ne žalim se. Pokrenuti novi projekt i istovremeno se baviti djecom nije nimalo lako. Ne bih mogao raditi ovaj posao da nema Džuls. Moja supruga je fantastična, zaista zaslužuje zlatnu medalju zato što me podnosi. Dogovorili smo se da preko tjedna radim kao lud, ali da vikende posvećujem njoj i djeci – rekao je Oliver, koji se zbog kćerkica odrekao i rock benda koji je osnovao s prijateljima, jer su u podrumu pravili preveliku buku. Nakon rođenja druge kćerkice Jamie je odlučio napraviti jednogodišnju pauzu.
– Prve tri godine moje televizijske karijere bile su užasno naporne. Svi su me iskorištavali do krajnjih granica. Ali naučio sam reći ne. Jednostavno moram odmoriti jer je prethodnih 18 mjeseci bilo nepodnošljivo – objasnio je tada dvadesetosmogodišnji Jamie.
U proljeće 2008. Jools se ponovno podvrgla umjetnoj oplodnji jer je par želio dobiti sina. Ipak godinu dana kasnije u njihov život je ušla djevojčica – Petal BLOS Rejnbou. Ni tada nisu prestali raditi na potomstvu, pa su u jesen 2010. dobili četvrto dijete, sina Badija Ber Morrisa.
Mada su uglavnom nastojali prikazati kako u njihovom braku nema problema, čini se da su nekoliko puta bili u krizi. Juliette je, zbog napisa u tabloidima kako je Oliver vara, više puta snimljena kako plače. Kasnije je davala potpuno drugačije izjave.
– Jamie i ja vjerujemo jedno drugom, iako smo često razdvojeni, a on surađuje sa cijelom vojskom žena. Nekad mi je sve to smetalo. Prije deset godina neke stvari bile su problematične, ali sada mu vjerujem. Sigurna sam da me ne vara – govorila je prije četiri godine, ali je kasnije ipak priznala kako svom suprugu redovito provjerava mobitel kako bi provjerila je li joj vjeran. Ipak, strasti su se izgleda smirile i Jules se sada posvetila pisanju dječjih knjiga.
– Imamo svojih uspona i padova, baš kao i svi parovi, ali nosimo se s time i ignoriramo ih. Za mene je to vrlo zabavan proces – rekao je Jamie koji kaže da se trudi svaki vikend provede u prirodi s obitelji, a nerijetko poziva i prijatelje na roštilj. Otkriva i kako je njegova supruga kao roditelj stroža od njega.
– Za sada ne planiramo nove nasljednike, ali to se kod nas nikada ne zna. Ne volim da donosim neke konačne životne odluke – kaže Jamie čija je posljednja knjiga Jela za trideset minuta prodana u milijun primjeraka, a bogatstvo dječaka iz predgrađa procjenjuje se na 200 milijuna eura.